Frustration och stillhet

Man skulle kunna tro att en kanal som heter Canal entre Champagne et Bourgogne skulle bjuda på vingårdar i överflöd. Det är dock bara veteåkrar och kor. Inte en vinranka inom synhåll och besättningens frustration växer. 

Christina sköter förtöjningen i slussen.

Till slut blir A desperat och köper Cremant på chateau Lidl för att ha något att bjuda svärmor på. Det är inte förrän en bra bit ner på Rhône som vingårdarna börjar dyka upp längs vår färdväg.

Långa slingriga vattenväxter fyller kanalen och fastnar i köl, roder och propeller.

Kanalfärd är ett bra sätt att träna bort frustrationsreflexen och bli mer meditativ. Tänk att du skall ta dig från norra Tyskland till Medelhavet men får bara köra 10km/h, måste stanna 15 minuter på alla rastplatser du passerar och bara köra mellan 9 och 18. 

Stilla morgon på Canal des Ardennes
Men det är ger också tid att verkligen uppleva omgivningarna. Man hinner se ogräset som växer vid kanten, den nakna gubben i fönstret som just kom ut ur duschen, en kvinna som plockar ögonbrynen eller en lycklig fiskare som tar en sefie med en mört. Tidiga mornar bjuder på rovfågel som fångar fisk och häger som majestätiskt lyfter framför båten.

Katedralen i Reims. För stor för att få plats på bild.
Något som slår en när man ser den europeiska landsbygden är hur påkostade kyrkorna är och hur enkla alla andra hus är. Gigantiska katedraler från 1300-, 1400- och 1500-talet med fantastiska utsmyckningar ger en inblick i var makten och pengarna fanns på den tiden.

Slussarna på Rhône är stora. Écluse Bolène är 23m hög och 200m lång.

Vi närmar oss nu medelhavet och det börjar dyka upp enstaka sjöfåglar. Påmastning är bokad med varvet i Port Napoleon och om vår tyska transportfirma gör vad de lovat kan vi segla om bara några dagar. 

Värmebölja i Frankrike. Längtar till havet.

4 reaktioner till “Frustration och stillhet”

  1. Vilket härligt sunt liv. Ingen champagne bara lugna lunken! Länge sen jag såg en bild på flaggan dock!

    Gilla

  2. Härligt att läsa om er seglats o se era fina foton! Här seglar ingen för här är det storm och har varit några dagar….. Vad gott det blir när ni mastat och kommit ut på havet igen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: