Franska smala kanaler

Så har vi så äntligen nått Frankrike. När vi checkade in vid gränsen fick vi veta att det på grund av det varma vädret var för lite vatten i canal de la Meuse i höjd med Verdun. Vattendjupet är bara 1.6m. Vi blir tvungna att gå en omväg via Canal des Ardennes och ner genom Champagne. A börjar direkt planera inköp av ädla drycker medan J för sitt inre ser skeppskassan smälta ihop som glass en sommardag. 

Man är väl förberedd på högvatten i Meuse. Stolparna till flytnryggorna klara några meters översvämmning.

Kanalerna har blivit smalare och den kommersiella trafiken nästan obefintlig. Även fritidsbåtarna är få så här års så vi slussar nästan alltid ensamma. Om tyskarna älskade att bygga broar och holländarna linfärjor så verkar fransoserna anse att 1km är ett lagom avstånd mellan slussar. Många slussar blir det… det betyder att de inte kan vara bemannade. Vi har fått en fjärrkontroll som vi använder för att aktivera slussen när vi närmar oss. När man kört in startar man systemet med en spak, portarna stängs, slussen fylls och portarna öppnas igen.

Manöverdon för slussar. Den blå startar slussningen och den röda är nödstopp.

Kanalerna är smala och grunda. Ekolodet visar mellan 1.9 och 2.3m hela tiden. Det är i mitten av kanalen. När vi skall hitta natthamn får vi börja tidigt och prova tills vi hittar någon kaj som är djup nog. Oftast är det bara 1.5m vid kajen. En natt har vi blivit tvungna att sätta kölen i leran och dra båten så nära kanten vi kunde. Det saknades en meter så det krävdes lite gymnastiska övningar för att komma ombord. 

Vi har lyckats hitta en kaj som är djup intill.

Kanalerna är defintivt mysigare än i de stora industrikanalerna, men underhållet är inte riktigt lika bra. Vid några tillfällen har vi fått ringa på reparatör när de automatiska slussarna inte fungerade och strax efter Reims hade man plockat isär hela hydraulsystemet på en sluss och när vi kom fick reparatören handveva slussportarna och luckorna i 30 graders värme. VNF är dock snabba och vi har inte begövt vänta mer än 40 minuter.någon gång. Oftast beror felet på att någon sensor är övervuxen med gräs eller buskar. Då kör de slussen manuellt och hoppas att busken skall försvinna av sig själv.

Buskar växer i slussbassängen.

Ibland har man dragit kanalen gen en tunnel. De har hittils varit från några hundra meter till ett par kilometer. Första gången blev vi lite överraskade och fick snabbt leta fram ficklampor för att kunna se sunnelväggen.

Den nästan 2.5km långa Tunnel de Mont-de-Billy. Här var det belysning som tändes när vi körde in.

6 reaktioner till “Franska smala kanaler”

    1. Ja det är så smalt och nu växer det mycket i kanalen oxå, J har blivit en mästare på att backa loss långa revor.

      Gilla

  1. jag såg tunneln på kartan igår, kul att se den innefrån på bild. Vilket äventyr!
    Låter som det kan ta tid om Anna ska shoppa ädla drycker mm i champagne, hinner ni till mallis?😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: