Världens ände

Gibraltar, enligt romarna Herkules pelare med inskriptionen non plus ultra (bortom detta, ingenting), är ett litet England mitt i sydeuropa. Man handlar med brittiska pund, är inte med i Schengen och mataffärerna är tydligt brittiska. Man har till och med brittiskt klimat. Vid ostlig vind bildas ett moln över gibraltarklippan som ger ett gråtrist fuktigt och kyligt väder. Mycket londonkänsla! På andra sidan viken lyser solen på spanjorerna.

För långseglare är det ett bra stopp för att bunkra. De har ingen moms och dieseln är helt skattefri. Vi betalade strax under 5kr litern.

Gibraltarklippan är också ett stort turistmål med tusentals besökare per år. Mest kända är nog aporna (makaker) som bor uppe på berget. De är kända för att snappa åt sig mat från oförsiktiga turister.

Vår båtgranne blev vittne till dett när han satt på topprestaurangen och en gäst lämnade dörren öppen lite för länge. En apa slank in, rusade till disken och fyllde famnen mes chipspåsar. Han hade lite svårt att få upp dörren då armarna var upptagna med godsakerna så han sparkade helt sonika till den och smet ur igen.

Berget rymmer också en hel del militär historia. Man kan besöka tunnelsystemet i berget som byggts sedan Nelson bekrigade spanjorerna.

Marinan var ingen höjdare. Personalen var ganska ointresserad av gästerna, wifi fungerade inte och vatten och el kostade extra. La Linea på spanska sida är förmodligare ett trevligare alternativ.

J rekar riggen innan avfärd.
De sista förberedelserna för överfarten till Lanzarote är i full gång. Vi hade hoppats hinna byta batterier, men de är försenade på grund av något pappersstrul. Tillskott till besättningen, Gustaf, kommer med flyg dagen innan avfärd och väderprognosen ser bra ut.

Utsikten från sittbrunnen. Tittar man åt andra hållet ser man landningsbanan.
Hamnkontoret.
Kanalbullensdag firade vi i Gibraltar
Landningsbanan är granne med gästhamnen, ska man till Spanien, flygplatsen eller affären går man helt sonika över landningsbanan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: