Elefantdans på Rehn

29/5

Vi har nu bestämt oss för att gå via Holland för att slippa några dagar med motström på Rehn. Vi går därför in i Wesel-Datteln-Kanal för att komma ut i floden. Det är en av tysklands nest trafikerade kanaler med 20000 slussningar på ett år. Vi har tur och har nästan bara mötande trafik. Det betyder att vi får slussa ensamma och slussarna är snabbt klara för oss.

När vi närmar oss Rehn förstår vi varför alla pratat om hur mycket trafk det är. Det vi upplevt hittils är en västanfläkt i jämförelse med flodtrafiken.

Vår plotter när vi väntar vid sista slussen innan Rehn. Det gröna är vår färdväg och man ser alla båtar på Rehn franför oss.
Väl ute på floden förstår vi vad skepparen på Beata menade när han berättade om de stora båtarna. Vi möter pushers med tre pråmar i rad och tre i bredd framför sig. Varje pråm är knappt 100m lång och 11.5m bred. Dessa far fram i medströmmen och lyckas undvika all mötande trafik. Vi har fullt upp med att parera strömvirvlarna.

30/5-2/6

Efter en övernattning i gästhamnen i Emmerich, som varmt kan rekommenderas, går vi in i Maas.  

Det är dags för oljebyte

Maas är betydligt lugnare och vi slappnar av igen. Vi försöker prata engelska med slussarna på VHF:en. En del svarar på engelska, andra på holländska. Vi gissar vad de menar och de skriker inte på oss.

Vi når Maastricht och lägger oss vid en fin gästhamn, ganska centralt. Staden är full av restauranter och verkar ha ett livligt uteliv. Kanske en effekt av att var universitetsstad med många utländska studenter. Det märks att holland är ett cykelland. Bilar stannar när man kommer på cykel och det är cykelbanor överallt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: