Semester på Mallis

Turkost 29 gradigt vatten.
Cala Calobra, sägs vara Mallorcas vackraste vik.
Ingen av oss hade tidigare varit på Mallorca så vi såg fram emot att upptäcka Balearerna. Både Menorca och Mallorca har höga otillgängliga kuster som här och var bryts av en vik, cala, där man kan ankra. En del är små och rymmer bara ett par båtar medan det i andra kan ligga hundra båtar samtidigt.

Bristen på skyddade vikar och semestertider gör att man ankrar lite närmare varandra än vad vi är vana vid i Sverige. Hemma räknar man med att kunna snurra ett varv runt ankaret utan att slå i någon granne. Här är man nöjd om man inte behöver hänga ut fendrar. J studsar upp och ner på nätterna för att kolla om vi är på väg mot någon annan båt. I en vik tyckte båtgrannen att det var helt ok att vi bara var två meter från varandra. När J inte riktigt höll med försökte han med att lägga sin jolle som fender mellan oss. Efter lite diskussion slutade det med att J hjälpe homom att hitta en bättre plats mitt i natten.

Ett annat fenomen som inte är så vanligt hemma är nakensegling. A höll på att få morgonkaffet i vrångstrupen när det kommer en båt in i viken och rorsman inte har en tråd på kroppen. Det visade sig vara ganska vanligt, så nu har hon vant sig. Hon har dock synpunkter på att det bara är gamla gubbar som klär av sig.

Vi tog en tur in till Palma för att sträcka på benen och äta middag med Mariethe. Palma är en mysig stad när man kommer bort från de värsta turiststråken vid vattnet. Vi besökte katedralen, ett mäktigt bygge med fantastiska glasfönster. De hade låtit Gaudí smycka en alkov och bygga en takkrona över altaret. Väldigt gammaltestamentligt med ruskiga figurer i förvrängda poser. Det blev en sen kväll och pannlampan kom väl till pass när vi skulle leta upp jollen vi gömt i en klippig vik.

Katedralen i Palma
Gaudis vackra utsmyckning.
Vi räknade ut att vi nu använt båten lika mycket som vi gör på tre år hemma. Det förklarar varför saker börjar gå sönder. Skruvarna till nya rullfocken lossnade. Som tur var landade de på däck och kunde sättas tillbaka snabbt. Jollemotorn började läcka bensin och stanna på tomgång. Lite felsökning visade att flottören inte stängde så J fick plocka isär pch rengöra. Det lyckades utan att något föll i vattnet. Alla skotvinchar har fått service och är nu nysmorda. Flaggan har blåst sönder och A försökte sy om kanterna. Det blev en lite udda form på den så Mariethe fick ta med sig ny när hon kom på besök.

Vi har haft besök i två omgångar. Först kom Mariethe ner och seglade några dagar. Vi var lite nervösa då hon inte är så van vid båtliv, men det gick över förväntan. Akupunkturarmband mot sjösjuka och 30 grader i vattnet gjorde sjölivet behagligt.

Andraitx, här firade vi med underbar middag att Mariethe hade fyllt 60 år.
När vi lämnat henne plockade vi upp familjen Eliasson/Eriksson i Arenal. De är vana vid små båtar så vi hoppades det skulle fungera att vara fyra vuxna och två barn ombord. Vi hade tur med vindarna som var lätta och konstant NO så vi höll oss på SV-sidan av Mallorca och hittade fina ankringsvikar i Sant Jordi och Illetas. Nanna är duktig simmare och försökte lära oss rätt teknik för frisim. Efter ett par träningspass lyckades J simma en hel båtlängd utan att drunkna. Vi har fått bra tekniktips och skall fortsätta öva.

Härligt besök, Thomas, Nanna, Matilda och Lowe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: