Medelhavet tog oss med storm

Den första veckan i Medelhavet skulle Jonna komma ner för att provsegla med oss. Hon skall med över Atlanten och ville testa om hon trivdes ombord. Hon har seglat tall ships race och nautisk utbildnimg från Chalmers så vi känner oss trygga.

Vi gick en tur österut mot Marseille och landade på Frioul. Det är ett par ihopbygda öar utanför staden som ingår i ett stort naturreservat, Park National des Calanques, med fler öar och vikar söder och öster om Marseille. 

I Marseilles hamn hittade vi lite större båtar. Den här är 42m lång.

Efter lite kortare turer och en vända in till stora hamnen i Marseille siktade vi på Cassis ca 20M österut. Efter någon timme rullade dimman in över oss och sikten minskade till 100m. Med hjälp av radar och AIS lyckades vi undvika kollisioner och kunde några timmar senare glida in i Cassis trånga hamn och få en minimal plats på hörnet av en flytbrygga. Cassis är en mysig liten by med väldigt många små restauranger.

Säker natthamn med fast boj och lina till land.

Strax utanför ligger några djupa vikar, calanques, som kan vara fina natthamnar vid rätt vind. Vi rekade en av dem med jollen och dagen efter seglade vi ut och lade oss med nosen vid en boj och aktern med en lång lina till land. Berget bakom oss var tvärbrant och 15m högt vilket var oemotståndligt för de lokala ungdomarna som hela kvällen hoppade i vattnet mellan oss och berget. Jonna kunde inte heller motstå klippans lockrop och klättrade upp för att ta ett jätteskutt ner i vattnet.

På kvällen fick sällskap av Bengtsons båt som vi stött ihop med i Port Napoleon. De bjöd på vin och trevligt sällskap. 

Jonna hälsar på.

När Jonna möstrat av och varvet i Port Napoleon fixat vår nya bimini skulle vi ge oss av söderut. A’s kompis Mariethe och våra båtvänner Eliasson/Eriksson skall hälsa på på Mallis. Vi siktade på Menorca som nästa stopp. Torsdag förmiddag satte vi segel utanför marinan. Prognosen lovade NV 10 och dagen efter N 8m/s, evevtuellt lite mer just när vi stack iväg. Revad stor och nya lilla focken kändes lagom för att vi inte skulle trötta ut oss. Planen var att klara de 220M på 1,5dygn. 

Vindprognosen stämde hyfsat på styrkan, men det var V i stället för NV vilket innebar att den fina slör vi tänkt oss blev halvvind. Det funkade bra, men frammåt kvällen ökade vinden til 15-16m/s. Prognosen lovade N dagen efter så vi tog ner storen, föll av österut och slörade för bara focken. Det visade sig vara ett klokt beslut för strax efter solnedgången ökade vinden ytterligare och vi hade stadigt 20, med byar på 24. Tack vare månskenet kunde vi se brotttsjöarna som kom ikapp och hitta bra vatten mellan dem. Trots det fick vi vid ett par tillfällen motionera självlänsen i sittbrunnen. Vinden höll i sig fram till tre-tiden då den avtog och vi hade 10-14m/s resten av resan. Vi bestämde oss för att gå mot östa sidan av Menorca och den djupa viken Puerto de Mahon. 

När vi närmade oss land blev vi välkomnade av två delfiner som hoppade runt fören. De ville inte posera för en bild utan hojtade bara ‘bienvenidos’ och simmade iväg. Trötta, men nöjda förtöjde vi vid en flytbrygga utan landförbindelse och fich betala €42 per natt. Hemma blir man upprörd när det kostar 350kr i en hamn med el, vatten duschar och pool.

Tur att Helmer, vår autopilot kan hjälpa till i bland.

Nu skall vi spola bort saltlagret på båten och ha det skönt några dagar. A är jättenöjd att badtermometern visar 26 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: