In i dimman

Naturen bjuder oss på så mycket olika upplevelser.

Vi hade fått tips av en fransk båt som vi mött i flera hamnar om att stanna i l’Aber Ildut, vi lämnade Camarent sur mer en tidig morgon och kom fram redan till 11 kaffet. Det blev det en härlig promenad längs havet och fick se fler minnesmärken från kriget innan vi strosade längs de små gatorna tillbaka till båten. Denna by stoltserar med att de är Europas största tånghamn, och det kom in båt på båt som lastade av sin tång, de flesta tångfartygen verkade ha hemmahamn i byn och drivas som familjeföretag.

Avlastning av tång. En båt fyllde tre lastbilar.

Vi gjorde återigen en tidig sorti och idag hade vi siktar in oss på att gå lite inomskärs, kaptenen ombord älskar att finnavigera. Vi styr in bland skären, vi har lite lätt dimma, men dimman ökar och ökar. Radarn har vi använt flitigt, viket gjort oss vana att tyda radarbilden, för snart har vi bara 50 meter. Det är blankt på havet, så när vi ställt radarn på att läsa av de närmsta 250 meterna ser vi även fiskeflötena på radarn som vi enkelt kan väja för, när vi kommer in i det smalaste partiet lättar dimman och runtomkring oss ser vi nu flera båtar, och vi får njuta lite av den fina skärgården.

50m sikt i dimma

När vi lämnade l’Alber Wrach fick vi vår första klara soluppgångs morgon, vi puttrar ur från hamnen i bleke, på vägen ut möter vi en man på sin stå upp bräda, en man i sin enkla fiskebåt, ett par paddlare. Belöningen är stor när man går upp tidigt och får njuta av en blodröd sol.

Tidig morgon på den franska atlantkusten

Och tidig morgon blev det när vi siktat in oss på att komma till Guernsey. Det blev en segling mot klockan då man måste gå över tröskeln in till hamnen i anslutning till högvattnet. Vi kom fram 30 minuter innan de stängde hamnen, vi pustade ut i den sköna sommarkvällen.

Hamninloppet vid lågvatten

Hamninloppet vid högvatten

Guernsey är inte en del av Schengen så när vi kom hit hade vi hissat den gula Q flaggan, som talar om att vi vill klarera in i landet.

St. Peter port är en gullig liten stad att strosa runt i, med mycket fina blomplanteringar. På turistbyrån hämtade vi en busstidtabell och en bok med olika vandringsleder. Att åka buss kostar £1 per sträcka och vi började med åka upp till norra delen av ön, där vandrade vi sedan tillbaka längs kusten. Flera trädgårdar sålde grönsaker och frukt vid sin tomtgräns, man tog vad man ville ha och lade pengarna i en liten box, brilliant! Vi avslutade vår utflykts dag med att åka ett varv runt ön med bussen. Guernsey har en vacker kust med många fina stränder.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tidvatten, kungen över alla.

I engelska kanalen styrs all seglingsplanering av tidvattnet. Med höjdskillnader på upp till 9m och strömmar på 5kn är det ingen idé att kämpa emot. Turligt nog är det väldigt förutsägbart. Tidvattentabeller kan man göra flera år i förväg.

En av de platser med kraftigast tidvattenström är sundet mellan Frankrike och den lilla ön Alderny. Sundet kallas the races of Alderny. När vi gick igenom hade vi 8,5kn medström och båten for fram i 12,5kn. Nytt fartrekord! Vattnet virvlade runt oss på samma sätt som i Rhen. Här skall man inte gå om vinden och strömmen går åt olika håll och om det blåser mycket. Då växer vågorna, blir väldigt branta och bryter kraftigt. På engelska kallas det för overfalls, vilket beskriver fenomenet väl.

Efter Guernsey siktade vi mot Cherbourg, där blev det bara en natt innan vi gav oss iväg mot Le Havre, äntligen var vinden lite fördelaktig för oss. Vi kom till Le Havre på Frankrikes nationaldag den 14 juli. Staden bjöd på ett hejdundrande fyrverkeri. Den 15 juli fortsatte firandet, Frankrike tog hem VM guldet i fotboll.

Nationaldagsfyrverkeri

5 reaktioner till “In i dimman”

    1. Hej på er! Ja det finns massor med fint att se, nu är vi på de Holländska kanalerna, det skulle passa utmärkt med er båt. Ja, vi hoppas vi ses på Östersjön.

      Gilla

  1. Kul att läsa om er resa, det känns som man får följa med en bit medans man läser, kul för oss som jobbar hela sommaren , ha det bra. Kram till er

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: