Fastland!


Vi lämnade Ibiza tidigt på morgonen i en fantastisk soluppgång. Vindprognosen lovade 7m/s NO, så vi såg fram emot en fin segling över. Tyvärr lade sig vinden efter ett par timmar och vi fick köra motor nästan hela vägen. Delfinerna som hade hälsat oss välkomna till Menorca simmade att tag bredvid båten för att ta farväl. De höga klipporna på fastlandet söder om Denia syntes redan när vi kommit halvvägs. Då dök det dessutom upp regnmoln i norr så vi fick en skur på båten. Det kändes ovant att ta på sig regnjacka. Det var två månader sedan det regnade på oss senast.

Denia var en trevlig stad. Skönt att komma till en riktig stad efter alla turistorter på Balearerna. Båtarna har också antagit en mer normal storlek efter alla superyachter.

Vi seglade längs spanska kusten och hamnade i Santa Pola när de inledde en vecka där de högtidlighöll minnet av morerna och korsriddarna som är ett viktigt kulturellt arv i den här delen av Spanien.

Första kvällen var det en icensättning av hur de kristna korsriddarna besegrade de muslimska morerna. Det hela inleddes med att en grupp i vita kläder med kors på, svärd och faklor i händerna marcherade till borgen mitt i staden. Det gav en viss obehagskänsla när man tänker på aktuella händelser. Där inleddes en ordväxling med de muslimska invånarna där den kristna hövdingen ville slänga ut dem och morerna hojtade tillbaka något om otrogna hundar som skulle dö.

Efter ett tag kom morerna ut från borgen och jagade bort de kristna inkräktarna under vilt skjutande. Detta höll på en bra stund. Men sedan lyckades de kristna hitta lite modernare vapen så de kom stormande tillbaka under lika vilt skjutande.

Det hela slutade med en tvekamp på liv och död mellan en kristen soldat och en av morerna som naturligtvis den kristne vann. De kristnas ledare höll ett tal där han proklamerade att det nu var ett kristet land, men morerna var välkomna att stanna. Lite oklart om de var tvungna att konvertera till den rätta läran för att slippa bli slaktade.

Det var hursomhelst ett storartat skådeapel och man sparade inte på krutet.

Festligheterna pågich hela veckan, men vi fortsatte till Cartagena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: